NGV GensDataPro

Hints en Tips

  1. Ga, onder [Uitvoer] naar "website" (bijna helemaal onderin). U komt dan in het instellingenvenster van de website met zes tabbladen.
  2. Stel hier, in het tabblad "Bestanden" een lokale website-map in (bovenste veldje). Bijvoorbeeld "C:\GDPWEB\". Dit kan makkelijk door op de knop met drie puntjes te klikken: men kan dan naar een map bladeren of een nieuwe map aanmaken. Deze map mag overal zijn, dus ook in de GensDataPro-map, of op een andere harde schijf.
    Mocht u al een GensDataPro website hebben van een vorige versie, stelt u dan even een andere map in, dan blijft uw oude websitemap behouden en storen de al aanwezige bestanden elkaar niet.
  3. Voer in het tabblad "Tekst" een passende koptekst in (als dat al niet gedaan was). Er staat standaard $boomnaam$ maar u kunt er neerzetten wat u wilt. Waar u het woord $email$ plaatst komt een zogenaamde ";mailto:-link"; naar uw e-mail adres.
    Mocht u al een leuk achtergrondbestandje hebben, dan voert u de bestandsnamen van dit achtergrondje in bij Achtergrond hoofddeel, topframe en leftframe in het tabblad "Bestanden". Maar dat kan allemaal ook later.
  4. GensDataPro maakt bestanden aan met 20 persoonskaarten per bestand. Die 20 is instelbaar maar 20 is aanbevolen (van 1 tot 1000000 is mogelijk)
    Met een bestand van 4000 personen worden dan 4000/20=200 bestandjes gemaakt. Een tijdbalk geeft aan hoelang het duurt. ESC onderbreekt, maar wacht liever even geduldig tot hij klaar is.
    Dit getal 20 is te veranderen in het tabblad "Bestanden". Bedenk dat: hoe GROTER, hoe minder Mb's en bestandjes u hoeft up-te loaden, maar hoe TRAGER de personen in beeld komen bij bezoekers van uw website.
    Maakt het aantal HTM bestandjes niet uit, en heeft u minder dan 2000 personen, zet dan dit aantal op 1. De totale grootte van uw website wordt dan wel groter (in Mb).
    Ook van belang: wanneer u na een tijdje dit getal 20 verandert, zijn ALLE links naar de persoonspagina's (uiteraard) ongeldig en werken ze niet meer. U zult dan uw website overnieuw moeten beginnen.
  5. Sla deze instellingen op via "Instellingen opslaan" in tabblad "Instellingen". De GD3 bestandsnaam wordt standaard gesuggereerd, en wanneer u dit prima vindt worden voortaan deze instellingen standaard ingesteld bij openen van de bestandenset.
    Het vinkje Maak standaard zorgt ervoor dat voortaan alle nieuw geopende bestanden deze instellingen krijgen.
  6. Genereer nu met de knop Alle personen in tabblad "Opstellen" alle persoonspagina's.
    Eigenlijk dient u aan te vinken Afschermen met als verdere instellingen "1910" en "Alsof niet bestaat". Maar doet u dat nu nog even niet, want dan staan u en bijvoorbeeld uw kinderen er niet bij. Dit kan later altijd nog.
    Wanneer een tussenschermpje verschijnt klikt u direct op de knop [Verder]. U kunt in dit schermpje een introductietekst plaatsen, in de geest van "Dit is mijn stamboom. Ze komen uit Gelderland. Enz. enz. enz.", maar dat kunt u later ook nog doen.
    Klik nu in het tabblad "Opstellen" onder Ververs op de knop "Top".
  7. Sluit het instellingen-scherm.
    Stel nu een kwartierstaat en/of parenteel op, met in het tabblad "Uitvoervorm" van het rapportage instellingenvenster naar HTM (linksonder) aangevinkt. Doe een paar parentelen (van verschillende voorouders) en een kwartierstaat (van een kleinkind). Ook een paar kwartierbladen.
    Let bij opstellen van deze bestanden erop dat de optie melden in persoonspagina's aanstaat, en Los van website uit.
    Titelbevestiging kunt u aanvinken wanneer u een aparte naam aan de rapporten wilt geven. Zet u dat maar even uit.
  8. Ga nu weer naar het tabblad "Opstellen" van het instellingen-website scherm. Zet het vinkje Meld rapporten aan en klik in hetzelfde tabblad onder Ververs op de knop "startpagina" (wanneer een tussenschermpje verschijnt: klik direct op de knop [verder]). Nu wordt de introductiepagina (=startpagina) ververst, en de gemaakte parentelen en kwartierstaten worden automatisch opgesomd (met koppelingen ernaartoe).
  9. Genereer nu met de knop Alle personen in tabblad "Opstellen" nogmaals alle persoonspagina's.
    Bij alle personen wordt nu bovenaan hun persoonspagina gemeld dat ze in een parenteel of kwartierstaat staan (met direct een koppeling naar het rapport).

Het is de eerste keer vast even spannend en ingewikkeld...
Toch zult u zien dat met een beetje proberen alles ineens lukt.
Bekijk daarna goed de schermhulp bij de instellingen-web tabbladen, voor tal van instellingen om uw website helemaal naar uw zin te maken. <!---->

Handig is dat in het geboortedatum-veld een berekening kan worden gezet. Begin dan de datum met een #, dan een jaar, en dan + of - een leeftijd.
Voorbeeld: #1984-13
Bij verlaten van het veld wordt dan automatisch 1971 uitgerekend.
Evenzo kan men direct typen O13, wat inhoudt dat iemand overleden is op 13 jarige leeftijd. Wanneer het overlijdensjaar bekend is wordt dan ook automatisch het geboortejaar ingevuld, met een datumcorrectie "L" (of het jaar erop), omdat het er altijd een jaar naast kan zitten (bij gebrek aan gegeven geboortemaand). Dit kan ook weer met de trouwdatum, bijvoorbeeld T25. GensDataPro zoekt dan de (eerste) trouwdatum van de persoon op, en trekt daar 25 jaar vanaf. T of O mogen kleine of grote letters zijn.

Het is mogelijk om teksten in de opmerkingen vet of cursief te maken middels HTML codes:
<b> en </b> voor vette tekst
<i> en </i> voor cursieve tekst
Voorbeeld:
Ik wil een woord vet maken.
Het resultaat is dan: Ik wil een woord vet maken.
Deze tekens worden, bij uitvoer naar RTF (MSWord) omgezet in RTF codes zodat ook in MSWord de tussenliggende tekst vet of schuin is.